Hit enter to search or ESC to close

Η ερευνητική ομάδα (στο πλαίσιο του Ecovariety) του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελείται από τα εξής μέλη:

PatakioutasΔρ. Πατακιούτας Γεώργος. Γεωπόνος, μέλος ΔΕΠ, στην βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή,  στο γνωστικό αντικείμενο «Γεωργική Φαρμακολογία-Φυτοπροστασία». Μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό έργο σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Δ/ντής του Διαπιστευμένου κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025 του εργαστηρίου Δοκιμών με τίτλο ΄΄Ταυτοποίηση Φυτοπαθογόνων Βακτηρίων και Μυκήτων΄΄ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τωρινά του ερευνητικά ενδιαφέρονται εστιάζονται στην εφαρμογή εναλλακτικών μέσων και μεθόδων φυτοπροστασίας, στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων σε συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, στην εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών στην Φυτοπροστασία καθώς και στη καταγραφή και αξιολόγηση  γενετικού υλικού τοπικών ποικιλιών κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων.

Δρ. Καρράς Γεώργιος. Καθηγητής, στο γνωστικό αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Ανθοκομία και Περιβάλλον. Μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό έργο σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Μελέτη της ελληνικής χλωρίδας με έμφαση στην Ηπειρωτική. Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα  φυσικά οικοσυστήματα. Αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας με σκοπό μια «ελληνική» Ανθοκομία.

 

 

Κύρκας Δημήτριος. Μέλος  Ε.ΔΙ.Π στο εργαστήριο Βοτανικής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει μεταπτυχιακό στις Βιολογικές Καλλιέργειες, και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στα ενδιαφέροντά του μεταξύ άλλων είναι η αξιοποίηση της ελληνική Χλωρίδας με έμφαση στα φυτά υπερσυσσωρευτές.

 

 

 

Δρ. Υφαντή Παρασκευή. Τεχνολόγος Γεωπόνος, μέλος  Ε.ΔΙ.Π στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακό στην “Αγροχημεία – Βιολογικές Καλλιέργειες” και διδακτορικό στις “Βιολογικές δράσεις Αρωματικών – Φαρμακευτικών φυτών’’. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων (μεταξύ αυτών και στην καταγραφή και αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών κηπευτικών και οπωροφόρων). Έχει σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό έργο σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τα αντικείμενα της βιολογικής και ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και είναι τεχνική υπεύθυνη και αναλύτρια στο Διαπιστευμένο κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025 εργαστηρίο Δοκιμών με τίτλο ΄΄Ταυτοποίηση Φυτοπαθογόνων Βακτηρίων και Μυκήτων΄΄ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δρ. Μάντζος Νικόλαος. Τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Υδροπονικές Καλλιέργειες και Θρέψη Φυτών». Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αγροχημεία–Βιολογικές Καλλιέργειες) και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών (τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων). Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων  σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Ι.Τ.Ε.-Ι.Μ.Β.Β., του Γ.Π.Α., του Μ.Α.Ι.Χ., του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. και του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Στα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνονται η θρέψη φυτών, η υδροπονία καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αγροχημικών.

Δρ. Δήμου Δήμητρα. Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη ΄΄Βιοτεχνολογία΄΄ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διδάκτορας του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (τίτλος διδακτορικού: Μοριακή Ανάλυση και εξέλιξη γονιδίων παγοπυρήνωσης). Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια αντίστοιχα. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Στα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται η μικροβιακή βιοτεχνολογία, η ανάπτυξη μεθόδων διαγνωστικής των ασθενειών των φυτών καθώς και η μοριακή ταυτοποίηση φυτών.

Γιώτης Δημήτριος MSc Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής στο Γ.Π.Α. και μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κατεύθυνση τις «Βιολογικές Καλλιέργειες». Έκτακτος καθηγητής για περίπου 14 χρόνια στα τμήματα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου διδάσκοντας πλήθος μαθημάτων όπως Συστηματική Βοτανική, Φαρμακολογία, Φυτοπροστασία, Αειθαλή και Φυλλοβόλα Δένδρα και Θάμνους, Χλοοτάπητες κ.α. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις όχι μόνο σε ελληνικά αλλά και σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (ΕΣΠΑ, INTERREG) με τελευταίο την «Καταγραφή και αξιολόγηση του γενετικού υλικού των απειλούμενων τοπικών ειδών και ποικιλιών ». Ασχολείται για 19 χρόνια με προγράμματα που αφορούν τον Αγροτικό Τομέα και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης για 7 χρόνια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σήμερα εργάζεται στην εταιρία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ η οποία δραστηριοποιείται στον Αγροτικό Τομέα.

Ευάγγελος Φίλης.  MSc Γεωπόνος, ειδικότητας Φυτικής Παραγωγής, πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής Του Α.Π.Θ. και  κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων. Μόνιμος υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Ηπείρου. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων της ειδικότητάς του, έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων  σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνονται η βοτανική και βιολογία φυτών και κυρίως της αυτοφυούς χλωρίδας με έμφαση στην οικογένεια των ορχεδοειδών και στη μυκοχλωρίδα.

Ρούμπος Λάμπρος. Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στο  Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Επιστήμη και Σύγχρονα Συστήματα Φυτικής Παραγωγής, Φυτοπροστασίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου» με ειδικότητα Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομία. Yποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Τμήματος Χημείας με θέμα «Συσχέτιση συγκεντρώσεων θρεπτικών στοιχείων στο ριζόστρωμα με τις συγκεντρώσεις των υδατικών εκχυλισμάτων υποστρωμάτων υδροπονίας, με στόχο την τυποποίηση της ερμηνείας αποτελεσμάτων χημικών αναλύσεων». Έχει εργασθεί ως γεωπόνος στον ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, διευθύνσεις γεωργίας και στον ΕΛΚΕ του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με κύρια απασχόληση την διοικητική και η γραμματειακή υποστήριξη των ερευνητικών έργων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ και Κοινοτική Διερμηνεία στην Ελλάδα (CIGREECE). Εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης στην ΕΛΣΤΑΤ.

Η Δρ. Ελένη Μαλούπα είναι γεωπόνος, εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην προστασία, διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση της ελληνικής φυτικής βιοποικιλότητας με έμφαση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας. Είναι δημιουργός και επιστημονικώς υπεύθυνη τόσο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, όσο και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινοπραξία των Ευρωπαϊκών Βοτανικών Κήπων (Botanic Gardens Conservation International, BGCI) και μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού δικτύου PLANTA EUROPA. Επίσης υποστηρίζει επιστημονικά τον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου στη Χίο, στην Κεφαλονιά, την Αμοργού και πρωτοστατεί στη δημιουργία του Δικτύου των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (σε μεταπτυχιακό επίπεδο), στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και σε Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης. Διαθέτει πλούσιο δημοσιευμένο ερευνητικό έργο σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, σχεδίασε και υλοποίησε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με ερευνητές διεθνούς κύρους καθώς και πιλοτικά προγράμματα νέων καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της χώρας, διοργάνωσε τρία διεθνή συνέδρια, συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών σχετικών με την αξιοποίηση των ελληνικών φυτών, σε δράσεις διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Έχει οργανώσει πολυάριθμα events γευσιγνωσίας με αρωματικά φυτά σε ελληνικό και διεθνές επιστημονικό κοινό. Είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας. Είναι παντρεμένη με τρία παιδιά.

Ο Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος (Εντεταλμένος Ερευνητής-ΙΓΒ&ΦΠ) είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην γενετική και βελτίωση των φυτών, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) (Οκτώβριος, 2013). Η διδακτορική του έρευνα επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση και μελέτη της γενετικής ποικιλότητας της καλλιεργούμενης και άγριας κερασιάς με ουδέτερους και λειτουργικούς μοριακούς δείκτες. Βασικό κομμάτι της διδακτορικής του έρευνας αποτέλεσε η μελέτη του αυτοασυμβίβαστου στην κερασιά καθώς και η ανάπτυξη μεθοδολογίας με βάση το DNA με την οποία είναι δυνατός ο χαρακτηρισμός ποικιλιών, υποκειμένων αλλά και επεξεργασμένων προϊόντων κερασιάς. Τέλος, μελέτησε την γονιδιακή ροή μεταξύ καλλιεργούμενης και άγριας κερασιάς. Η διδακτορική διατριβή αποτέλεσε τη βάση οκτώ (8) εργασιών που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Ηράκλειτος ΙΙ (Ε.Ε. – Ε.Σ.Π.Α.). Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης έχουν προοπτική μεταφοράς σε βελτιωτικά προγράμματα καλλιεργειών υψηλής οικονομικής σημασίας για τη χώρα, αποσκοπώντας έτσι στην υποστήριξη των αγροτών ώστε να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση της καλλιέργειάς τους υπό το πρίσμα των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών. Επίσης, κατά την διάρκεια των διδακτορικών σπουδών του απονεμήθηκε βραβείο στην ερευνητική ομάδα που συμμετείχε για την εφαρμογή της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανέπτυξε στα προβιοτικά τρόφιμα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού «Detrop 2013». Ανέπτυξε τη μεθοδολογία για την ταυτοποίηση φυτικών ειδών όπως είναι σημαντικά προϊόντα ονομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ) φάβα Σαντορίνης, Φασόλια Πρεσπών, τυρί Φέτα ελαιόλαδο κ.α., και την ιχνηλασιμότητα τους και την ανίχνευση πιθανής νοθείας σε εμπορικά προϊόντα. Για την δραστηριότητα του αυτή η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών με επικεφαλής τον ερευνητή κ. Μαδέση Παναγιώτη βραβεύτηκε τον Οκτώβριο του 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών ασχολήθηκε με ένα εύρος ερευνητικών θεμάτων από την κλασική γενετική βελτίωση φυτών με αξιοποίηση και ανάλυση των κυψελωτών σχεδίων βελτίωσης αγρού, τη διατήρηση των φυτογενετικών πόρων έως τις σύγχρονες εργαστηριακές προσεγγίσεις της μοριακής βιολογίας στην βελτίωση φυτών, την γονιδιωματική ανάλυση και την χρήση της βιοπληροφορικής και των νέων τεχνολογιών όπως η αλληλούχηση νέας γενιάς. Επίσης, κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης εργασίας στα πλαίσια συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών.Πρόσφατα, βραβεύτηκε με το βραβείο ‘Χριστίδη’ καλύτερης διδακτορικής διατριβής στα πλαίσια ετήσιας εκδήλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής και Γονιδιωματικής Τεχνολογίας και των εφαρμογών τους, της Γενετικής και Μοριακής Βελτίωσης, της αποτίμησης της Βιοποικιλότητας και των Γενετικών Πόρων της Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής, της παραγωγής και ελέγχου τροφίμων ιδιαίτερα με την αξιοποίηση μοριακών διαγνωστικών μεθόδων. Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από χρηματοδοτικούς φορείς της χώρας μας (ΙΝ.Ε.Β./ΕΚΕΤΑ, ΑΠΘ) καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επίσης προσκληθεί για διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας και επίσης έχει συγγράψει ανασκοπήσεις (reviews) στις επιθεωρήσεις Food Research International και Phytoparasitica καθώς και το εισαγωγικό άρθρο του βιβλίου Microsatellites (Methods in Molecular Biology). Ηγήθηκε μιας ομάδας συντακτών (leader editor) για την πραγματοποίηση ενός ειδικού τεύχους με θέμα “Omics Technologies in Horticultural Crops’’ ύστερα από πρόσκληση που του έγινε από την επιθεώρηση Biomed Research International ενώ είναι Review Editor στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Plant Science. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν συμπεριληφθεί σε εβδομήντα εννιά (79) άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Ο συνολικός συντελεστής απήχησης των δημοσιεύσεων του είναι περίπου εκατόν είκοσι πέντε (I.F.=150; h-index=20). Τα άρθρα αναφέρονται σε μελέτες σχετικές με την γενοτύπηση ποικιλιών με μοριακούς δείκτες, την αποτίμηση της γενετικής ποικιλότητας των κυριότερων καλλιεργούμενων φυτών και δένδρων του ελλαδικού χώρου με ουδέτερους και λειτουργικόυς μοριακούς δείκτες, την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αυθεντικοποίηση των κυριότερων Π.Ο.Π. προϊόντων όπως για παράδειγμα η Φάβα Σαντορίνης ή το κεράσι ´Τραγανά Εδέσσης´, το μοριακό χαρακτηρισμό των φυτογενετικών πόρων της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, την γενετική και επιγενετική ρύθμιση στα φυτά. Η πρωτοπόρος μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από τον ίδιο για την αυθεντικοποίηση και ποσοτική ταυτοποίηση των φυτικών ποικιλιών και ειδών σε επεξεργασμένα τρόφιμα εφαρμόστηκε ακόμη σε ζωικά προϊόντα αλλά και βακτήρια και μύκητες. Η δουλειά του περιλαμβάνει τη χρήση μοριακών δεικτών για την αποτίμηση και την καταγραφή της γενετικής ποικιλότητας των κυριότερων καλλιεργούμενων φυτών και δένδρων που θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τη μοριακή βελτίωση τους, την ανάλυση του μεταγραφήματος μεγαλόκαρπων και μικρόκαρπων ποικιλιών κολοκυθιάς, την επαναλληλούχιση (whole genome re-sequencing) φυτικών γονιδιωμάτων τη μελέτη των επιγενετικών και μοριακών μηχανισμών που επάγονται κατά τον εμβολιασμό καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων στοιχειοθέτησης του γονιδιώματος (genome editing).

Ο Δρ Νίκος Κρίγκας είναι βιολόγος. Από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι Δόκιμος Ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, με γνωστικό αντικείμενο «Συστηματική Βοτανική – Βιολογία Διατήρησης». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη συστηματική βοτανική, στην αειφορική αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων της Ελλάδας, στην επιτόπια προστασία τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος, στην εκτός τόπου διατήρηση ενδημικών και σπάνιων-απειλούμενων φυτών, στη βιοποικιλότητα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στην οικολογία φυτών και τα εισβολικά φυτά και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 25 ερευνητικά προγράμματα και projects ως μέλος επιστημονικών ομάδων, συντονιστής ή επιστημονικά υπεύθυνος, ως co-respodent σε 37 ειδικές τεχνικές μελέτες για περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε σεμινάρια, συμπόσια και workshops στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει πλούσιο και πολύπλευρο δημοσιευμένο έργο (7 επιστημονικά βιβλία, μονογραφία, πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, εργασίες σε επιστημονικά βιβλία, εργασίες σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, άρθρα για ευαισθητοποίηση του κοινού κ.ά.). Yπήρξε βασικός εισηγητής σε πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης και προγράμματα επιμόρφωσης μαθητών και καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάστηκε για 15 χρόνια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο American College of Thessaloniki. Υπό την επίβλεψή του έχουν ολοκληρωθεί διπλωματικές εργασίες φοιτητών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έχει συνεπιβλέψει μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές επιτροπές ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Δρ. Μάνθος Ιωάννης. Εργάζεται ως Δόκιμος Ερευνητής με επιστημονικό αντικείμενο τη “Δενδροκομία Ακρόδρυων”, στο Τμήμα Ακρόδρυων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο University of Craiova, Faculty of Horticulture, Department of Horticulture and Food Science, της Ρουμανίας. Επίσης, υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Fruit Growing Research and Extension Station στην Valcea της Ρουμανίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά σε θέματα της καλλιέργειας των Ακρόδρυων δέντρων (καρυδιάς, φιστικιάς, καστανιάς αμυγδαλιάς) και πιο συγκεκριμένα, στις νέες τεχνικές καλλιέργειας (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία), συγκομιδής και ξήρανσης, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των καρπών, στη μελέτη και αξιολόγηση των εμπορικών και αυτόχθονων ποικιλιών-πληθυσμών τους και στη δημιουργία νέων βελτιωμένων ποικιλιών. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου με τίτλο “Αξιολόγηση Ακρόδρυων και Διαχείριση κτήματος στο Τμήμα Ακρόδρυων Βαρδατών” και συμμετέχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας σε δύο (2) Εθνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας σε ένα (1) Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και έχει εκπονήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα στο πλαίσιο του Έργου ΑγροΕΤΑΚ. Έχει εννιά (9) δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και τρεις (3) σε πρακτικά Διεθνών συνεδρίων.

Η Κατερίνα Παπαναστάση είναι Γεωπόνος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει πάρει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης του παραπάνω Τμήματος στη Φυσιολογία Φυτών και πιο συγκεκριμένα στην in vitro αναπαραγωγή. Από το 2002 εργάζεται ως επιστημονικό προσωπικό στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Θέρμης -ΕΘΙΑΓΕ) με αντικείμενο τη διατήρηση, αναπαραγωγή και αξιοποίηση των ειδών της ελληνικής χλωρίδας. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση περισσότερων από 20 ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου ως μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Ο Παπακωνσταντίνου Στυλιανός (Γεωπόνος ΤΕ) εργαζεται στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Θέρμης ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) από το 2003 και είναι υπεύθυνος λειτουργίας των θερμοκηπιακών μονάδων, φυτοπροστασίας και θρέψης της συλλογής των διατηρούμενων ειδών στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Συμμετέχει στην λήψη παρατηρήσεων στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, στις αποστολές συλλογής πολλαπλασιαστικού υλικού, στην εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Ασχολείται με την επικοινωνία και υλοποιήση ξεναγήσεων στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.

Νίκος Νικήσιανης:  πτυχιούχος και διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, με τομέα ειδίκευσης την Οικολογία. H διδακτορική του διατριβή αποτιμά κριτικά τη χρήση της βιοποικιλότητας και γενικότερα των μεθόδων ποσοτικοποίησης στις διαδικασίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης και αξιολόγησης. Το 2014-2015 πραγματοποίησε δύο εκτενή προγράμματα μεταδιδακτορικής έρευνας, το πρώτο στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), στο πλαίσιο των έργων καινοτομίας ΑγροΕΤΑΚ και με θέμα τους εγκαταλελειμμένους παραδοσιακούς οπωρώνες και το δεύτερο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμ. Πολιτικών Επιστημών), πάνω στον πολιτικό λόγο. Έχει εργαστεί, ως ελεύθερος επαγγελματίας, για πάνω από 12 χρόνια στο χώρο της περιβαλλοντικής έρευνας, πολιτικής και διαχείρισης, μέσα από ερευνητικά και διαχειριστικά προγράμματα στην Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Το επιστημονικό, εργασιακό και το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, τη διαχείριση και προβολή προστατευόμενων περιοχών, την αξιολόγηση των αναπτυξιακών πολιτικών, την περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και την ιστορία, φιλοσοφία και επιστημολογία της Οικολογίας. Τον τελευταίο χρόνο είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο έργο του 1ου Κύκλου του ΕΔΚ «Eco-Time Machine» και εργάζεται επίσης στο έργο «Ecovariety».

Τσιάρας Δημήτρης: Δασολόγος μελετητής με MSc στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό. Έχει εκτελέσει χρέη συντονιστή σε περισσότερα από 35 έργα, εταίρος της εταιρείας “ΣΥΣΤΑΔΑ ΟΕ”. Από το 1992 ασχολείται με δασικές και περιβαλλοντικές μελέτες και από το 1997 με καταγραφή και ανάλυση χλωρίδας και τύπων οικοτόπων. Σημαντικές μελέτες στις οποίες συμμετείχε είναι το Διαχειριστικό Σχέδιο Δάσους Πάφου, τη μελέτη για το δημόσιο δάσος Παλαιόπυργου – Μερόπης Δασ. Ιωαννίνων, τα δημοτικά δάση Προμάχων Δ. Αριδαίας, Βλαχάβας Δ. Καλαμπάκας κ.ά. Στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών προς Φορείς Διαχείρισης ΠΠ, έχει εκπονήσει μελέτες οικοτουριστικής ανάπτυξης για το ΦΔ Χελμού Βουραϊκού (2012), το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2013), μελέτη για την αξιολόγηση των ασθενειών του πεύκου σε περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λευκών Ορέων (2015) κ.ά. Υπήρξε συνανάδοχος προγραμμάτων εποπτείας και αξιολόγησης των θηλαστικών και της ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, του Σχεδίου Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου και της επικαιροποίησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Οίτης. Άλλα έργα αποτελούν η «Εθνική βάση δεδομένων για τύπους οικοτόπων/οικοσυστημάτων στην Ελλάδα & Εθνικός κατάλογος σημαντικών τύπων φυσικών οικοτόπων της Ελλάδας» (ΥΠΕΚΑ – 2014), μελέτες οικοτουριστικής ανάπτυξης σε περιοχές Natura 2000 (ορεινή ζώνη Βόρας – Πίνοβο – Τζένα του Ν. Πέλλας, 2006-2008), μελέτη διαχείρισης θήρας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (2008) κ.ά. Την παρούσα  περίοδο είναι συντονιστής των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Γκατζογιάννη Γλυκερία:Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Το 2012 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στα Δασοτεχνικά και Υδρονομικά Έργα.Το 2014-15 πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα  Geoinformation system in Environmental Management στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Το διάστημα Ιαν. 2013 – Φεβρ.2014 όπως και από τον Σεπτέμβρη 2018 έως και σήμερα,εργάστηκα και εργάζομαι ως Δασολόγος στην εταιρία Συστάδα ΟΕ Συστήματα Ανάπτυξης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Ως αντικείμενο είχα τη σύνταξη Δασικών Χαρτών και λοιπές εργασίες που άπτονται της ειδίκευσής της. Πιο συγκεκριμένα με Χαρτογράφηση δασικών εδαφών, σύνθεση Φωτοερμηνείας, Ψηφιοποίηση, Καταχώρηση στοιχείων Πράξεων και Αναδασωτέων, Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος, Διαχειριστική Μελέτη Δάσους. Το 2011 πραγματοποίησα Πρακτική άσκηση σε πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Το 2008 παρακολούθησα 1.Σεμινάριο Ψηφιακής Σχεδίασης και 2.Σεμινάριο Δισδιάστατης και Τρισδιάστατης Ψηφιακής Σχεδίασης – AUTOCAD στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σέβη Λιούζα: Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γεωπληροφορική. Έχει εργαστεί σε μελέτες παρακολούθησης άγριας πανίδας, καθώς και σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον Οικοτουρισμό και την αγροτική οικογενειακή επιχείρησή της. Στο οικολογικό αγρόκτημά της παράγονται βιολογικά μήλα και αχλάδια. Σε συνεργασία με τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική γεωργία στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας μητρικού οπωρώνα παραδοσιακών ποικιλιών

 

Δρ. Δημήτρης Παλάσκας: Ελεύθερος Επαγγελματίας από το έτος 2000, Δασολόγος Μελετητής από το 2004, κάτοχος του με ΑΜ 16966 μελετητικού πτυχίου τάξης Γ’ κατ. 24 και τάξης Β’ κατ. 27, Ομόρρυθμος Εταίρος στην «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε., Συστήματα Ανάπτυξης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος» και μέτοχος της εταιρείας «ΗΛΙΔΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.». Είναι κάτοχος MSc και PhD από το Α.Π.Θ. / Σχολή Δασολογίας & Φ.Π με εξειδίκευση στα αντικείμενα της δασικής οικονομικής, της χαρτογράφησης των φυσικών πόρων, της οικονομικής αξιολόγησης μεθόδων χαρτογράφησης. Διαθέτει εμπειρία 20 ετών στην εκπόνηση δασικών και περιβαλλοντικών μελετών, μεταξύ των οποίων μελέτες διαχείρισης δασών, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδικές μελέτες και έρευνες, στην κατάρτιση και επικαιροποίηση Δασικών Χαρτών, στην προετοιμασία και υποβολή προτάσεων χρηματοδοτικών εργαλείων (Life+, Interreg κ.ά.), σε μελέτες διαχείρισης και διακίνησης επισκεπτών, οικοτουριστικής ανάπτυξης, διαχείρισης βοσκοτόπων κ.ά. Έχει, ακόμη, εργασθεί ως εργαστηριακός και επιστημονικός συνεργάτης στα ΤΕΙ Λάρισας και Καβάλας κατά τα έτη 2004-2005, ενώ έχει υλοποιήσει σεμινάρια εκπαίδευσης στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας στη χρήση ΓΣΠ για τις ανάγκες επικαιροποίησης και ανάρτησης Δασικών Χαρτών, Διαχειριστικών Μελετών κ.λπ.. Τέλος, έχει εργασθεί σε ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Πασχαλίνα Νούσκα – Παλάσκα: Δασοπόνος, κάτοχος MSc από το 2008, εργάστηκε την περίοδο 2009-2012 ως ελεύθερη επαγγελματίας συνεργαζόμενη με το  Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών/ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) σε ερευνητικά προγράμματα, με  μελετητικά γραφεία και περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Από τον Νοέμβριο του 2012 ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε. Συστήματα Ανάπτυξης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος» με σύμβαση αορίστου χρόνου και με συμμετοχή έκτοτε σε όλες τις μελέτες και τα προγράμματα της εταιρείας, με κυριότερες την κατάρτιση και επικαιροποίηση Δασικών Χαρτών, τη λήψη δεδομένων πεδίου για μελέτες δασικής διαχείρισης κ.ά. και σύνταξη των μελετών αυτών, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, έργα εποπτείας και αξιολόγησης (monitoring) για φορείς διαχείρισης π.π., οικοτουριστικές μελέτες, χωρικές εκτιμήσεις δεικτών βιοποικιλότητας για υγροτόπους, προετοιμασία προτάσεων για LIFE, Interreg κ.ά.

Verus+ LogoΗ εταιρεία «Ζαχαριάδης A. – Π Δάνης Ο.Ε.» (δ.τ. Verus+  Συστήματα Πληροφορικής και Ανάπτυξης) ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται (σύμφωνα με τους δηλωμένους ΚΑΔ) στην ανάπτυξη λογισμικού, στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών συστημάτων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού και λογισμικού και την έρευνα στην πληροφορική και τις επικοινωνίες.

Διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με οίκους του εξωτερικού μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Microsoft, Dell, Lexmark, OKI και 3CX. Την Verus+ εμπιστεύονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους στον τομέαICT περισσότερες από 500 επιχειρήσεις και οργανισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βασικό θεμέλιο ανάπτυξης της Verus+ αποτελούν τα στελέχη της. Κάθε στέλεχος της Verus+ είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου και σε συνδυασμό με την συνεχή εκπαίδευση και την επιχειρησιακή γνώση αναπτύσσουν άρτιες τεχνολογικά λύσεις . Το επίπεδο γνώσεων των στελεχών της πιστοποιείται από δεκάδες πιστοποιήσεις σε κρίσιμα γνωστικά αντικείμενα.

Η ανάπτυξη λογισμικού, που αποτελεί και κύρια δραστηριότητα, κυμαίνεται από την κλασσική συγγραφή κώδικα και εκτείνεται στην ανάλυση, στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη, στην δοκιμή, στην εγκατάσταση και στην συντήρηση του λογισμικού, καλύπτοντας έτσι όλο τον κύκλο ανάπτυξης εφαρμογών. Τεχνολογικά, η Verus+ έχει επενδύσει σημαντικά σε τεχνολογίες αιχμής όπως οι τεχνολογίες Microsoft.ΝΕΤ, Ajax, Microsoft SQLServer, HTML 5/CSS 3.

Skip to content