Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), είναι ΝΠΙΔ, αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), και ιδρύθηκε το 2011 μετά από συγχώνευση τεσσάρων Γεωργικών Οργανισμών. Αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η διενέργεια έρευνας, η προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, η διάχυση των γνώσεων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, η εφαρμογή των ορθών πρακτικών στη γεωργία και ο έλεγχος στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα.
Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒ&ΦΠ) διεξάγει έρευνα μέσω της ανάληψης ερευνητικών έργων (ανταγωνιστικών και μη) και παράγει και μεταφέρει γνώση για την ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής και την επίλυση επίκαιρων αγροτικών προβλημάτων. Κύριος στόχος της έρευνας είναι η συλλογή, διατήρηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων, όπως οι ντόπιες και εγχώριες ποικιλίες, άγρια συγγενή είδη των καλλιεργούμενων και αυτοφυή είδη μέσω της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού καθώς και η δημιουργία και αξιολόγηση νέων ποικιλιών και ειδών με βελτιωμένη απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα.
Το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών και ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ και έχουν ως στόχους:
- Τη συλλογή, διατήρηση, προβολή και αειφορική αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας,
- Τη σύσταση τράπεζας γενετικού υλικού
- Τη διαμόρφωση και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης, αγροτουρισμού και προσανατολισμού σε θέματα αναζήτησης νέων εναλλακτικών καλλιεργειών.
Στη συλλογή του Εργαστηρίου αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.000 πλήρως αναγνωρισμένα είδη της ελληνικής χλωρίδας (περίπου το 25% έχουν αρωματική ή φαρμακευτική χρήση), και περισσότεροι από 1.800 κωδικοί πρόσβασης (διαφορετικές συλλογές).
Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) διαθέτει πλούσια αυτοφυή χλωρίδα σε έκταση 310 στρεμμάτων, από τα οποία τα 150 είναι καλυμμένα με δάσος (κυρίως δρυός) και τα υπόλοιπα φιλοξενούν τις συλλογές των εξημερωμένων αυτοφυών φυτών (φυτά που έχουν συλλεχθεί από τη φυσικό περιβάλλον, πολλαπλασιάστηκαν και αξιοποιούνται πλέον αειφορικά).